Filip Lundin – grundare Sopköket och maträddare

Sopköket grundades sommaren 2015 av Filip Lundin efter en längre resa i Indien. Där lärde han sig recept som sauterat bananskal men framförallt vikten av att ta tillvara på varje råvara. Tillbaka i Sverige började han studera Retail Management på Stockholms Handelshögskola och fick upp synen för branschens stora utmaningar. Med ny inspiration och en vilja att göra skillnad såddes idén till Sopköket. Det började med en stor dagens soppa (syrlig thai soppa) i Rålambshovsparken i Stockholm en solig sommardag. Bilder togs och en Facebooksida skapades. Därefter gjordes ytterligare några testevent och när de fick vårt första samarbete med ICA Essingen tog det fart på riktigt.

Sopkökets främsta fokus är att minska matsvinnet. Mål: minst 50% räddade råvaror per tillagad måltid. Dessa räddas idag i samarbete med Saltå Kvarn, Bio Food, Sebastien Boudet, Gourmet Food, Dole, Fior di Latte, Foodloopz m.fl. De vill även skapa jobbtillfällen för människor som står utanför arbetsmaknaden. Det kan röra sig om nyanlända och andra marginaliserade grupper, ofta med tidigare kunskap inom matlagning ut av hela råvaran.

Filip utsågs av Aktuell Hållbarhet till en av 33 hållbarhetstalanger under 33 år 2020. Vid sidan av att driva Sopköket har Filip hållit en serie föreläsningar för 10 000+ lyssnare på skolor och företag i Sverige och internationellt. Några återkommande kunder är Thorén Business School, DICE och Sweco.

Föreläsningar

Share on

Start typing and press Enter to search

Shopping Cart